13. Het goud van Yamashita

Titel in originele taal: L'or de Yamashita
ISBN-nummer: 978-9055-81739-9
Eerste druk: 2011
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Bernard Vrancken
Scenarist: Stephen Desberg

Kate, alias Gloria is dood. Vermoord. Larry doet alles om de dader tot de orde te roepen. Al moet hij daarvoor naar het verre Bangkok reizen. Hij heeft immers het spoor van Kates moordenaar, Phoenix kunnen volgen tot in Thailand. Hoewel hij in dit land geen officiƫle opdracht heeft is hij gekomen om Phoenix te doden. Hij achtervolgt de man en er ontwikkeld zich een vuurgevecht maar hij kan ontsnappen. Dan gaat het licht uit. Iemand heeft hem langs achter neergeslagen. Als hij ontwaakt wordt hij door enkele sterke mannen in bedwang gehouden en moet hij luisteren naar het verhaal van een man die zich Meester Ianfu noemt. Ianfu heeft Larry laten volgen van bij zijn aankomst in Bangkok en heeft Phoenix vermoord. Tevens heeft hij ervoor gezorgd dat alle bewijzen van de moord rechtstreeks naar Larry leiden. Hij geeft Larry een ultimatum. Vindt binnen de 10 dagen het verdwenen goud van Yamashita.

Larry springt op het vliegtuig richting L.A. en onderzoekt wie Yamashita eigenlijk is. Hij blijkt een generaal te zijn in het Japanse leger ten tijde van de tweede wereldoorlog die het dorpje Nanking volledig heeft uitgemoord. In Nanking woonden toen nogal wat Chinese vooraanstaanden en rijke maffialeden hun bezittingen werden door Yamashita gestolen. Zo ook de bezittingen van een voorouder van Ianfu.

Met de moord in Bangkok boven het hoofd heeft Larry geen keuze en voert onderzoek naar het verdwenen kapitaal. Zijn acties worden van nabij gevolgd door de mooie Laroya Armstrong en zij wordt ook zijn contactpersoon met Ianfu. Het is Laroya die bij Larry aandringt op een snelle afhandeling en zet hem op het spoor van ene John Lansdale. John was tijdens W.O.II een berucht agent voor wat later de C.I.A. zou worden en was geweldig rijk geworden al weet niemand waar zijn geld vandaan kwam. Geruchten gingen dat het afkomstig was van de door Japanners verstopte oorlogsbuit die hij gevonden zou hebben? De schat van Yamashita? Laroya zet Larry aan om de I.R.S. dossiers van Lansdale uit te spitten. De nieuwsgierigheid van Larry is gewekt maar niemand kan zo maar dossiers van C.I.A. agenten inkijken ook een I.R.S. agent van het niveau van Larry B. Max. Hij verzint een smoes en vertelt dat Lansdale wellicht miljoenen heeft verduisterd die de Amerikaanse schatkist toebehoren. Door het verhaal dat hij de C.I.A. directie aanhangt krijgt hij inzage in het dossier waaruit blijkt dat Lansdale inderdaad op de hielen van Yamashita zat en dat hij effectief tal van bergplaatsen heeft gevonden met massa's geld, goud en kunstwerken. Maar zit het goud van de Ianfu-clan hier tussen? Larry heeft niet genoeg informatie om conclusies te trekken en zet Laroya onder druk. Zo leert hij dat het goud dat hij zoekt werd omgesmolten tot drie enorme Boeddha beelden. Beelden waarvan Lansdale geen woord rept in zijn verslagen.

Nu hij weet naar wat hij eigenlijk op zoek is, blijkt hij ook niet de enige betrokkene in het verhaal. Ook Toshiro Mayuzumi, een Japanner, was op de hoogte van de schat en probeert op zijn beurt het goud te vinden. Hij overhoorde het gesprek tussen Laroya en Larry en weet nu eveneens dat hij op zoek moet gaan naar drie enorme Boeddha beelden. Ianfu geeft Larry een nieuwe opdracht. Vindt de beelden en bezorg me Mayuzumi in ruil voor drie miljoen dollar.