1. De mazen van de wet

Titel in originele taal: La voie fiscale
ISBN-nummer: 9055-81241-2
Eerste druk: 1999
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Bernard Vrancken
Scenarist: Stephen Desberg

In dit eerste verhaal uit de I.R.$. reeks maken we kennis met Larry B. Max. Larry is van rijke afkomst en is bovendien agent voor de Amerikaanse belastingsdienst, het I.R.S. Hij is één van 12 speciale agenten die een speciale brigade vormen om witwaspraktijken en fiscale fraude op hoog niveau moeten tegengaan. Hij heeft een zwak voor mooie dingen en is verliefd op Gloria Paradise, een call girl waarmee hij enkel telefonisch heeft gesproken maar die hij nooit in levende lijve heeft gezien.
We zien hem voor het eerst opduiken in het onderzoek naar de plotse dood van Luc Crétier, een rijke Zwitser die zich onlangs in Californië vestigde en schijnbaar door een ongeval om het leven kwam. Het I.R.S. kwam er achter dat Crétier zich wellicht met illegale praktijken bezig hield en vermoord werd in opdracht van Abraham Loewenstein, een Joodse ondernemer uit New York. Het spoor lijkt te leiden naar rekeningen van Joodse oorlogsslachtoffers in Zwitserland. Potentieel gaat het over meer dan een miljard dollar. Larry krijgt van de staatssecretaris van Financiën de opdracht om de zaak discreet uit te spitten.

Max maakt een afpraak met Loewenstein en verneemt het trieste verhaal van de oorlogsslachtoffers die door de Zwitserse banken in de kou werden gelaten. De meeste ergenamen konden dan ook niet op tegen de kracht van de banken en gaven op. Zo ook bijna Loewenstein die graag het geld van zijn vader had opgeëist, ware het niet voor Moshe "Mosje" Geldhof die hem en enkele lotgenoten financiëel had gesteund. Geldhof was na de oorlog stinkend rijk geworden met de productie van chemische producten.

Bij het verlaten van het kantoor van Loewenstein haalt iemand de auto van Larry op terwijl hij een krant koopt maar de remmen werden gesaboteerd waardoor de man zwaar crasht en dodelijk gewond raakt. Larry ontsnapt dus door een geweldig toeval aan de dood maar terwijl hij een ambulance belt wordt hij reeds onder vuur genomen door iemand op een motor. Larry verdenkt onmiddellijk Deborah Gaines, de huurlinge die hem op het spoor van Loewenstein had gezet. In het vuurgevecht dat volgt wordt Deborah aangereden door een auto en sterft. Op haar computer vindt Larry referenties naar Geldhof die hij later die avond zal ontmoeten. Hij zet Geldhof onder druk door te opperen dat hij weet dat Geldhof de moord op Crétier bestelde en zijn moordenaar liet betalen via een nietsvermoedende Loewenstein. Geldhof praat zijn mond voorbij wanneer hij geconfronteerd wordt en laat vallen dat er iets in de Zwitserse kluizen ligt dat zeer schadelijk voor hem zouden kunnen zijn en waarvoor hij Crétier reeds 3 miljoen dollar zwijggeld heeft betaald. Tijdens zijn biecht komt Loewenstein binnen en heeft alles gehoord. Waarom zou Geldhof tegen hem gelogen hebben? Voor hij antwoord krijgt wordt hij door Geldhof en diens lijfwacht in een limo geduwd om er vandoor te snellen met Larry Max in de achtervolging.

Ondanks de achtervolging door de straten van New York kan Larry niet voorkomen dat Loewenstein door Geldhof wordt neergeschoten en uit de auto wordt geworpen. Het zal zijn laatste wapenfeit worden want Larry kan hem inrekenen en hem laten berechten voor de moord op Crétier en Loewenstein. Maar nu moet er nog gezocht worden naar het motief dat de man had. En dat zal Larry wellicht naar Zwitserland brengen in het volgende verhaal.